mar 25, 2021
Delikatne, złociste naleśniki to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Mogą być podawane na słodko lub na słono, w zależności od indywidualnych upodobań. Przepis na ich wykonanie jest bardzo prosty i przystępny dla każdego. W tym artykule przedstawimy tradycyjne oraz kreatywne przepisy na domowe naleśniki.
Tradycyjne przepisy na domowe naleśniki
Tradycyjny przepis na naleśniki jest bardzo prosty i składa się z kilku podstawowych składników, takich jak mąka, jajka, mleko, cukier i sól. Aby uzyskać idealną konsystencję ciasta, ważne jest dokładne wymieszanie składników. Poniżej przedstawiamy dwa tradycyjne przepisy na domowe naleśniki.
- Standardowy przepis na domowe naleśniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
-
W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą.
-
Wymieszaj jajka z mlekiem i wodą.
-
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, ciągle mieszając.
-
Kiedy ciasto będzie gładkie, odstaw je na około 30 minut.
-
Na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki z obu stron.
-
Przepis na naleśniki z mlekiem skondensowanym:
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 4 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj jajka z mlekiem skondensowanym.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wodę, i ciągle mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki z obu stron.
Kreatywne przepisy na domowe naleśniki
Domowe naleśniki to również świetna baza do zaprezentowania swojej kreatywności. Można w nich wykorzystać przeróżne składniki – od owoców po mięso i ryby. Poniżej przedstawiamy trzy kreatywne przepisy na domowe naleśniki.
- Naleśniki z owocami i bitej śmietaną
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- owoce (np. truskawki, borówki, maliny)
- śmietana kremówka
- cukier puder
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj ciasto zgodnie z tradycyjnym przepisem na domowe naleśniki.
-
Na patelni smaż naleśniki z obu stron.
-
Ułóż owoce na jednej połowie naleśnika i zwiń go na pół.
-
Udekoruj bitą śmietaną i posyp cukrem pudrem.
-
Naleśniki z jajkiem sadzonym i boczkiem
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- ser żółty starty
- jajko sadzone
- boczek wędzony pokrojony w plastry
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj ciasto zgodnie z tradycyjnym przepisem na domowe naleśniki.
-
Na patelni smaż naleśniki z obu stron.
-
Posyp serem startym i połóż na niej po jednym plasterku boczku.
-
Na środku naleśnika ułóż jajko sadzone.
-
Posyp szczypiorkiem.
-
Naleśniki z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- łosoś wędzony
- szpinak świeży
- cebula
- przecier pomidorowy
- sos beszamelowy
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto zgodnie z tradycyjnym przepisem na domowe naleśniki.
- Na patelni smaż naleśniki z obu stron.
- Na drugiej patelni podsmaż cebulę i szpinak.
- Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez kilka minut.
- Ułóż łososia i szpinak z sosem na naleśniku, zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornej misce.
- Polij sosem beszamelowym i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
Podsumowanie
Naleśniki to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Tradycyjny przepis na domowe naleśniki jest prosty i składa się z kilku podstawowych składników, natomiast ich kreatywna wersja pozwala na zastosowanie przeróżnych składników, w celu uzyskania ciekawych smaków. W obu przypadkach ważne jest dokładne wymieszanie składników oraz odpowiednie przysmażenie naleśników, aby uzyskać idealną konsystencję.
Najnowsze komentarze