mar 19, 2021
Ryby i owoce morza to wartościowe produkty, bogate w cenne dla organizmu składniki. W diecie warto zatem je uwzględniać, a koktajle, sałatki i dania główne z ich udziałem są zarówno zdrowe, jak i smaczne. Warto jednak pamiętać, że ich przygotowanie wymaga nieco więcej uwagi i odrobiny wiedzy. Jak zatem przygotować dania z ryb i owoców morza, by były pyszne i zdrowe?
-
Pierwszym krokiem jest wybór odpowiednich produktów
Dobrej jakości ryby i owoce morza powinny być świeże i pochodzić z dobrego źródła. Najlepiej, by kupione produkty pochodziły od sprawdzonych dostawców, a w sklepie zwracać uwagę na zapach i wygląd danego produktu. -
Dobierz odpowiednie składniki i techniki przygotowania
Ryby i owoce morza warto łączyć z innymi wartościowymi produktami – wśród nich mogą znaleźć się chociażby warzywa, owoce czy orzechy. Przygotowując dania z ryb, warto pamiętać o tym, że przykładowo łosoś świetnie smakuje w duecie z cytrusami, a dorsz w połączeniu z mleczkiem kokosowym. W zależności od preferencji i typu ryby czy owocu morza, dobierz odpowiednią technikę przygotowania, taką jak: grillowanie, smażenie, gotowanie na parze, smażenie na patelni, duszenie. -
Przygotuj zdrowe i smaczne dania z ryb i owoców morza
Smakowite i zdrowe dania z ryb i owoców morza to kwestia odpowiedniego składu i metod przygotowania. Poniżej kilka propozycji:
- Sałatka z krewetek, awokado i pomidorów koktajlowych – składniki wymieszaj z sosem winegret i udekoruj listkami kolendry lub rukoli
- Krewetki w curry – obsmaż na patelni na oleju kokosowym cebulę, czosnek i czerwoną paprykę, dodaj marynowane krewetki oraz mleczko kokosowe i świeży imbir; gotuj około 15 minut, dopraw solą i curry
- Grillowany dorsz z sosem cytrynowym – skrop solonym kawałek dorsza sokiem z cytryny, posyp koperkiem, a następnie grilluj na patelni lub w piekarniku przez około 15 minut; podawaj z sosem winegret, ozdobiony ugotowanymi szparagami
-
Zadbaj o estetykę i prezentację dania
Dbając o estetykę i prezentację dania, sprawisz, że będzie ono jeszcze smaczniejsze. Warto o to zadbać zwłaszcza w przypadku podawania go np. na specjalną okazję czy kolację dla gości. Podawaj danie na ozdobnym talerzu, dodając np. kolorowe warzywa, świeże zioła czy owoce morza jako dekorację. -
Bezpiecznie przechowuj ryby i owoce morza
Aby nasze dania z ryb i owoców morza były bezpieczne dla naszego zdrowia, musimy zwrócić uwagę na prawidłowy sposób przechowywania tych produktów. Świeże ryby najlepiej przechowywać w lodówce, najpierw w oryginalnym opakowaniu, a gdy to nie jest możliwe – w folii aluminiowej lub papierze ściernym. Owoce morza na większa ilość czasu niż jeden dzień najlepiej zamrażać, zwracając uwagę, by przed zamrożeniem były one dobrze oczyszczone, a po rozmrożeniu szybko spożywane.
Podsumowując, ryby i owoce morza to produkty wartościowe dla naszego zdrowia i pyszne. Oczywiście, spożywane są tylko przez część populacji naszego społeczeństwa. Jeśli jednak zdecydujemy się na przygotowanie smacznych dań z ich udziałem, warto wybrać odpowiednie składniki, techniki przygotowania oraz dbać o estetykę jego prezentacji.
Najnowsze komentarze