kwi 2, 2022
SMAŻONY MAKARON I KUNG PAO CHICKEN – NAJLEPSZE DANIA KUCHNI CHIŃSKIEJ
Kuchnia chińska to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kuchni świata. Charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, a klasyczne przepisy łączą w sobie składniki o różnej konsystencji i kolorze. W dzisiejszym artykule opiszemy dwa klasyki kuchni chińskiej – smażony makaron i kung pao chicken. Podamy najlepsze przepisy, które pozwolą Ci na przyrządzenie tych wspaniałych dań w domu.
SMAŻONY MAKARON – PRZEPIS
Smażony makaron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Składa się on ze smażonego makaronu, białych kiełków sojowych oraz warzyw. Całość przyprawiona jest sosem, który wzmacnia smak i aromat potrawy. Oto przepis na smażony makaron:
Składniki:
- 300g makaronu żółtego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200g kiełków sojowych
- 2 marchewki
- 2 papryki
- sos sojowy
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź go i sparz wodą.
- Cebulę oraz czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć cebulę i czosnek. Przesmaż całość na złoty kolor.
- Do bardzo gorącej patelni dodaj kiełki sojowe oraz pokrojone w słupki marchewki i papryki. Przesmaż warzywa na patelni przez około 5 minut.
- Dodaj do patelni ugotowany makaron oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj całość tak, aby składniki się połączyły.
- Podaj gorący smażony makaron posypany posiekaną natką pietruszki.
KUNG PAO CHICKEN – PRZEPIS
Kung Pao Chicken to nieco ostrzejszy i bardziej pikantny smak kuchni chińskiej, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków. Składa się on z kawałków kurczaka, orzeszków ziemnych i papryczek chilli. Oto najlepszy przepis na Kung Pao Chicken:
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli
- ½ szklanki orzeszków ziemnych
- olej sezamowy
- olej rzepakowy
Wykonanie:
- Kurczaka pokrój w kostkę. Następnie w miseczce wymieszaj sos jasny, sos ciemny, cukier, mąkę oraz ocet ryżowy. Dodaj do niej kurczaka i odstaw na 30 minut.
- Czosnek i cebulę posiekaj. Chilli pokrój w cienkie paseczki.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego oraz pół szklanki oleju rzepakowego. Smaż na nim kurczaka przez około 10 minut aż się zrumieni.
- Dodaj na patelnię posiekane warzywa oraz orzeszki ziemne. Smaż całość na złoty kolor.
- Kung Pao Chicken podawaj gorący z ryżem jaśminowym.
PODSUMOWANIE
Kuchnia chińska to niesamowita sztuka łączenia smaków i aromatów. Dzięki naszym przepisom możesz cieszyć się smakiem Chin w swoim domu, zajadając się smażonym makaronem i pikantnym Kung Pao Chicken. Wykorzystaj nasze przepisy i zaskocz swoją rodzinę lub gości odwiedzających Twój dom!
Najnowsze komentarze