mleczmasz Bydgoszcz

Najlepsze przepisy na domowe ciasta i babeczki

Najlepsze przepisy na domowe ciasta i babeczki

lut 18, 2021

Wypiekanie ciast i babeczek to dla wielu osób nie tylko miłe wspomnienie z dzieciństwa, ale również relaksujący sposób spędzania czasu. Domowe wypieki mogą jednak zarówno rozpieszczać podniebienie, jak i zadowolić oko swoim pięknem. Oto kilka przepisów na domowe ciasta i babeczki, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich i gości.

  1. Prosty i uniwersalny przepis na ciasto

Jeśli szukasz szybkiego i łatwego przepisu na uniwersalne ciasto, które będzie się świetnie nadawało do różnego rodzaju wypieków, np. na sernik, ciasto marchewkowe czy brownie, polecam przepis na kruche ciasto. Potrzebujesz tylko 3 składników: 2 szklanek mąki, 1 szklanki masła i 1/2 szklanki cukru pudru. Składniki wymieszaj w misce lub w robotniku kuchennym na jednolitą i zwartą masę. Gotowe ciasto zawin do folii i wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie można użyć go do ulubionego wypieku.

  1. Babeczki z rodzynkami

Jeśli lubisz babeczki z rodzynkami, to polecam przepis na babeczki cytrynowe z rodzynkami. Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki oleju

  • sok i skórka starta z 1 cytryny

  • 100 g rodzynków

W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajko, olej oraz sok i skórkę z cytryny. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do foremek na babeczki i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

  1. Klasyczne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to klasyczne wypieki, które zachwycą każdego łasucha. Aby zrobić to ciasto, potrzebujesz:

  • 2,5 szklanki mąki

  • 2 szklanki cukru

  • 2 czubate łyżki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki goździków

  • 4 jajka

  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 400 g startych marchewek

  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon i goździki. W oddzielnej misce wymieszaj jajka z olejem, dodaj starte marchewki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj na jednolitą masę. Na końcu dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.

Ciasto przelej do formy na ciasto (20-25 cm) i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.

  1. Ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy to idealny czas na wypiekanie ciasta z tymi pysznymi owocami. Polecam przepis na ciasto jabłkowo-truskawkowe. Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 3 jajka

  • 3/4 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 2 szklanki startych truskawek i jabłek (w dowolnych proporcjach)

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Jajka ubijaj z cukrem na puszystą masę. Do jajek powoli dodaj olej i jogurt, cały czas miksując. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolitą masę. Na końcu dodaj starte truskawki i jabłka i wymieszaj.

Ciasto przelej do formy (np. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

  1. Babeczki z czekoladą

Jeśli marzysz o prawdziwej czekoladowej uciesze, to spróbuj zrobić babeczki z czekoladą. Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 1,5 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki kakao

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii

  • 1 szklanka wrzącej wody

W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj na jednolitą masę. Następnie dodaj wrzącą wodę i mieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.

Ciasto przelej do foremek na babeczki i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Podsumowanie

Domowe wypieki to nie tylko pyszne, ale również piękne. Wszystkie przedstawione powyżej przepisy na ciasta i babeczki są łatwe w wykonaniu i gwarantują udane wypieki, które zadowolą każdego łasucha. Spróbuj samodzielnie przygotować któryś z tych przepisów i podziel się swoimi wrażeniami z bliskimi i przyjaciółmi!