mleczmasz Bydgoszcz

Jak ugotować jajko na miękko: proste wskazówki i czas gotowania

Jak ugotować jajko na miękko: proste wskazówki i czas gotowania

paź 30, 2020

Jajko na miękko – idealny dodatek do wielu dań, ale czy zawsze nam wychodzi? W tym artykule przedstawimy proste wskazówki i czas gotowania, aby uzyskać idealne jajko na miękko.

I. Wymagane narzędzia

  • garnek
  • woda
  • jajka świeże lub lekko schłodzone
  • łyżka

II. Jak gotować jajko na miękko – krok po kroku

  1. Przygotuj garnek i wlej do niego wodę, tak aby przykryła jajka.
  2. Postaw garnek na palniku i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć.
  3. Delikatnie włoż jajka do gotującej się wody za pomocą łyżki.
  4. Gotuj jajka na miękko przez około 6 minut. Jeśli chcesz bardziej kruche jajko, pozostaw je w wodzie na około 7-8 minut.
  5. Kiedy upłynie czas, ostrożnie wyjmij jajka z wody na łyżce.
  6. Ustaw łyżkę z jajkiem na talerzu i delikatnie uderz w górną część skorupki jajka, aby ją lekko pęknąć.
  7. Ostrożnie usuń górną część skorupki jajka, aby wydobyć delikatne żółtko i białko.

III. Kilka ważnych wskazówek

  • Pamiętaj, aby woda w garnku znacznie nie przyciemniała, ponieważ wówczas jajka mogą być bardziej związane i trudniejsze do oddzielania od skorupki.
  • Jajka najlepiej ugotować bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Schłodzone jajka mogą czasem trudniej oddzielić się od skorupki.
  • Świeże jajka są najlepsze do gotowania na miękko, ponieważ ich białka szybciej się zlepiają, a skorupka jest bardziej wytrzymała.

IV. Kilka sposobów, aby podać jajko na miękko:

  • Na kawałkach tostów lub bagietki – możesz posmarować je masłem i dodać sól oraz pieprz.
  • W sałatce – jajka na miękko idealnie się sprawdzą jako dodatek do sałatki z pomidorami lub cebulą.
  • Z awokado – kiedy posiekasz awokado na kawałki i ułożysz na to jajko na miękko, uzyskasz bardzo zdrowe, sycące śniadanie.
  • Na cieście – jeśli uwielbiasz jedzenie takie jak ciasto lub muffiny, dodanie do nich jajka na miękko to świetny pomysł.

V. Podsumowanie
Jajka na miękko to pyszny i prosty dodatek do wielu dań. Korzystając z powyższych wskazówek uzyskasz idealne, miękkie jajka, które będą się świetnie sprawdzać w różnych potrawach. Nigdy więcej zbyt tłustych jaj czy zbyt kruchych białek – dzięki tym prostym radom poznasz tajniki gotowania jajka na miękko!