kwi 10, 2021
Jedną z najbardziej popularnych dań w galarecie jest karp w galarecie. Najczęściej podawany podczas wigilii rodzinnej. Do przygotowania tego posiłku potrzebne będą: 1 karp, czyli około 1 ½ kg, 3 litry wody, 2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 1 cebula, sól, vegeta (najlepiej domowa), liść laurowy, ziele angielskie, 50 – 100 ml octu spirytusowego 10%, cukier oraz żelatyna.
Przygotowanie należy zacząć od obrania wszystkich warzyw i gotowania ich w osolonej wodzie wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i 1 łyżeczką cukru (aby dodać bardziej intensywnego smaku). Z karpia należy usunąć łuski i dokładnie go oczyścić. Odcinamy głowę oraz usuwamy skrzela. Umytą rybę wkładamy do gotującego się wywaru i razem gotujemy przez około 15 minut. (dzięki temu dodamy mniej żelatyny, a galareta będzie bardziej aromatyczna). Pozostałą część karpia kroimy w dzwonka i również dodajemy do gotującego się wywaru. Karpia należy gotować około 10 minut. Następnie należy dodać ocet. A od całości przygotowanego octu należy odlać jego część (około 50 mililitrów) i dodać do gotującej się ryby. Całość należy gotować przez kolejne 10 minut. Następnie delikatnie wyjmujemy karpia, a wywar odstawiamy. Po opadnięciu mętnych elementów , delikatnie łyżką wazową odlewamy czysty płyn. Gdy zmącimy wywar, odstawiamy i czynność powtarzamy aż do uzyskania odpowiedniej ilości płynu, a dokładnie tyle ile będzie nam potrzebne do zalania w pełni całej ryby. Z karpia należy usunąć wszystkie ości (pomocna może okazać się pęseta) i jego kawałki ułożyć na półmisku. Całość dekorujemy według uznania, możemy dodać natkę pietruszki, groszek, marchewkę bądź cytrynę. Należy również sprawdzić ilość odlanego wywaru, jak i również jej cały smak. Należy również ocenić czy dodana ilość octu a również soli jest w pełni wystarczająca. Całość należy doprawić i zagotować. Po czym zdjąć z ognia i dodać odpowiednią ilość żelatyny. Całość mieszamy, a po wystudzeniu karpia należy przechowywać w lodówce.
Najnowsze komentarze