mleczmasz Bydgoszcz

Marynata musztardowo-miodowa: przepis na aromatyczną marynatę do mięsa

Marynata musztardowo-miodowa: przepis na aromatyczną marynatę do mięsa

mar 30, 2020

Na pewno każdy z nas lubi zjeść pyszne mięso na obiad czy grilla. Jednak czasami zdarza się, że mięso może okazać się suche, bez smaku i aromatu. Dlatego też warto zastosować marynatę przed przyrządzeniem mięsa, która nie tylko nada mu odpowiedniego smaku, ale także zmiękczy i wzbogaci jego konsystencję.

  1. Dlaczego warto użyć marynaty?

Marynaty to idealny sposób na poprawienie smaku mięsa oraz jego konsystencji. Oprócz tego, że nadają mięsu aromat i smak, to również zmiękczają je, dzięki czemu po upieczeniu będzie ono delikatniejsze i bardziej soczyste. Marynaty są również świetnym sposobem na odmianę smaków podsmażanych na co dzień mięs.

  1. Jak przygotować marynatę musztardowo-miodową?

Jednym z pysznych i aromatycznych przepisów na marynatę jest ta musztardowo-miodowa. Potrzebne składniki to:

  • 3 łyżki musztardy dijon,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • Sok z połowy cytryny,
  • Sól i pieprz wg uznania.

Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą, a następnie do marynowania temperatura mięsa – lżej strawne w takiej marynacie będą drobiowe mięsa

  1. Jak długo marynować mięso w musztardowo-miodowej marynacie?

Ilość czasu, przez jaki należy marynować mięso, zależy od jego rodzaju oraz wagi. Ogólnie jednak, dla drobiu czas marynowania powinien wynosić od 1 do 4 godzin, dla mięsa wieprzowego od 6 do 12 godzin, a dla wołowiny od 12 do 24 godzin. Pamiętajmy, że czas ten jest jedynie szacunkowy i zależy od naszego gustu i upodobań smakowych.

  1. Jak przyrządzić mięso z musztardowo-miodową marynatą?

Gdy mięso jest już odpowiednio wymarynowane, można przystąpić do jego przyrządzenia. Na patelni lub grillu grillka wypunktowanym powinniśmy rumienić przez około 7-10 minut zależnie od grubości kawałka mięsa. Pamiętajmy, by nie obracać go zbyt często, żeby nie stracił swojej soczystości.

  1. Podsumowanie

Marynata musztardowo-miodowa to doskonały sposób na odmianę smaku i aromatu mięsa. Dzięki temu przepisowi mięso stanie się soczyste i delikatne, a przygotowanie go będzie niezwykle proste. Teraz już wiadomo, że dobre mięso wymaga nie tylko dobrego wyboru, ale także dobrej marynaty. A ta musztardowo-miodowa sprawdzi się w każdej sytuacji i z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia.