mleczmasz Bydgoszcz

Propozycje na majowego grilla i nie tylko.

Propozycje na majowego grilla i nie tylko.

cze 13, 2021

Majowy weekend to specjalny, długo wyczekiwany, jeden z takich naprawdę już ciepłych weekendów po zimie. Wielu z nas spędza go na grillowaniu, spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi, czy też na wycieczkach. Jednak co wrzucić na grilla, żeby było szybko i smacznie? Oto kilka podpowiedzi.

Na majówkę szaszłyki.

Kto ich nie lubi. Sprawdzają się zawsze, smakują pysznie na ciepło, można je również spożywać na chłodno. Oto kilka sprawdzonych przepisów na szaszłyki.

1. Grillowany schab z whiskey i miodem:

Składniki:

– 4 kotlety schabowe z kością

– boczek wędzony

– ser z niebieską pleśnią

– 2 łyżki pikantnego ketchupu

– 1 łyżeczka przyprawy do mięs

– 3 łyżki miodu

– 1 łyżeczka musztardy dijon

– 30 ml whiskey

– 2 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Kotlety osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie każdy z nich naciąć w taki sposób, żeby powstała kieszonka. Boczek i ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać razem.
Kotlety napełnić farszem i spiąć wykałaczkami. W miseczce łączymy razem ketchup, miód, musztardę, alkohol, oliwę i przyprawy. Przygotowane kotlety zanurzyć w marynacie i odstawić do lodówki na godzinę.
Grillować po kilka minut z każdej strony, podawać z ulubioną sałatką i pieczywem np. grillowanym.

2. Grillowane ślimaki z kurczakiem:

Składniki:

– filet z kurczaka

– boczek wędzony pokrojony w cienkie plastry

– cukinia pokrojona w cienki plastry

– sól, pieprz, słodka papryka

– oliwa.

Wykonanie:

Filet umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż nie do końca – ma postać duży płat, który należy delikatnie rozbić.
Mięso natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką i obłożyć plastrami wędzonego boczku.
Na boczku ułożyć plastry cukinii – jej cienkie plastry najłatwiej jest uzyskać poprzez pokrojenie jej na krajalnicy lub dużym i szerokim nożem.
Tak przygotowany filet z boczkiem i cukinią ciasno zwijamy w rulon i tniemy na kawałki grubości ok. 2 cm.
Ruloniki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków i smarujemy z wierzchu oliwą, następnie grillujemy po kilka minut z każdej strony.