mleczmasz Bydgoszcz

Przepisy na pyszne dania kuchni meksykańskiej: tacos, nachos, guacamole

Przepisy na pyszne dania kuchni meksykańskiej: tacos, nachos, guacamole

sie 12, 2021

Kuchnia meksykańska słynie z bogatego smaku i aromatu, a jej potrawy są jednymi z najbardziej popularnych na całym świecie. Jeśli chcesz zaprosić swoją rodzinę lub przyjaciół na pyszne danie z Meksyku, koniecznie wypróbuj przepisy na tacos, nachos i guacamole. Poniżej znajdziesz dokładne instrukcje, jak przygotować te pyszne dania.

  1. Tacos – coś więcej niż popularne danie fast food.

Tacos to danie, które zna niemal każdy, ale tylko nieliczni wiedzą, jak przygotować je na własną rękę. Aby stworzyć idealne tacos, będziesz potrzebował:

  • Tortilla – najlepiej z mąki kukurydzianej.
  • Mielone mięso – możesz wybrać wołowinę lub kurczaka.
  • Pyszny sos – najlepiej przygotować go na bazie pomidorów, z chili i cebulą.
  • Dodatki – liście sałaty, plasterki pomidora, starty ser i guacamole.

Przygotowanie tacos jest bardzo proste. Na początek smaż mięso na patelni, a następnie dodaj sos. Podgrzej tortille na małej patelni i ułóż na nich mięso. Na końcu dodaj dodatki i zwiń w kształt tacos. Daj się ponieść kreatywności i włóż do środka ulubione dodatki, np. ostry sos, świeże jalapeno lub kawałki awokado.

  1. Nachos -idealne na imprezę.

Nachos to kolejne danie kuchni meksykańskiej, które świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach. Aby zrobić pyszne nachos, potrzebujesz:

  • Tortilla chips – najlepiej z mąki kukurydzianej
  • Mielone mięso – znowu możesz wybrać wołowinę lub kurczaka lub użyć wieprzowiny.
  • Sos – najlepiej zrobiony na bazie salsy pomidorowej i ostrego chilli.
  • Ser – starty kilka minut przed podaniem, aby się dobrze rozpuścił.
  • Dodatki – cebula, papryka, liście sałaty i guacamole.

Aby przygotować nachos, należy na początek ułożyć chipsy na blasze do pieczenia. Następnie posyp je mięsem, a na wierzchu upewnij się, że na całej powierzchni jest sos i starty ser. Piecz w piekarniku, aż ser jest dobrze rozpuszczony i lekko złoty. Wymieszaj pozostałe dodatki i podawaj od razu, z sosami i guacamole na boku.

  1. Guacamole – doskonały jako przekąska lub dodatek do tacos i nachos.

Guacamole to jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej i z powodów! Jest to doskonałe danie jako przekąska lub dodatek do tacos i nachos. Do jego przygotowanie będziesz potrzebował:

  • Awokado – najlepiej jedno dojrzałe i miękkie.
  • Cebula – jedna, średniej wielkości.
  • Pomidory – dwa, pokrojone w kostkę.
  • Sól i pieprz – do smaku.
  • Limonka – do trzymania guacamole świeżego.

Przygotowanie guacamole jest dość proste. Po pierwsze, obierz i rozgnieć awokado w misce. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory, sól i pieprz. Wymieszaj i skrop sokiem z limonki, aby uniknąć oksydacji i utrzymania świeżości.

  1. Najlepszy przepis na tacos z mięsem wołowym.

Jeśli szukasz przepisu na tacos, który zachwyci Twoich gości, spróbuj przygotować wersję z mięsem wołowym. Będziesz potrzebował:

  • 500 g mięsa wołowego do mielenia, już ugotowanego i przestudzonego.
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.
  • 1/2 cebuli, posiekanej.
  • 1/2 papryki, posiekanej.
  • 1 łyżka soku z limonki.
  • 1 łyżeczka soli.
  • 1 łyżeczka chili w proszku.
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku.
  • Cienko pokrojona sałata, pomidory i starty ser, do podania.

W małej patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę i paprykę. Smaż przez 5-7 minut, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj już ugotowane mięso i przyprawy. Całość mieszaj, aż mięso jest dobrze przestudzone. W międzyczasie, składniki na tacos: tortillis, sałatę, pomidory i ser ułóż na oddzielnej misce lub talerzu. Dodaj do nich mięso i podaj od razu.

  1. Sekrety pysznych nachos – spraw, aby były najlepsze.

Przekąski do picia, filmy i wieczory filmowe – komu nie przeszło to przez myśl? Nachos to jeden z niewielu przysmaków, które są doskonałą towarzyszącą dla tych wieczorów. Oto kilka sekretów, aby Twoje nachos były najlepsze:

  • Tortilla chips najlepiej jest podgrzać przez kilka minut w piekarniku przed dodaniem mięsa i sera. To uniemożliwi Twoim nachos stanie sie wilgotne od mięsa i sosu.
  • Im więcej warstw, tym lepiej! Umieszczając różne warstwy mięsa, sera i sosów, możesz stworzyć glut naręcza na dowolnej imprezie.
  • Najlepiej dodawać sosy do nachos od razu po wyciągnięciu z piekarnika, a nie zbyt wcześniej. Deszcz salsy lub guacamole może sprawić, że chipsy wkrótce się nasączą, a wrażenia smakowe zostaną zredukowane do zera.

Wniosek

Kuchnia meksykańska nadal pozostaje jedną z ulubionych wśród wielu ludzi, a tacos, nachos i guacamole to idealne przykłady potraw, które zawsze się sprawdzą. Z pewnością po przyrządzeniu smacznych posiłków z Meksyku, poczujesz się jak w samym centrum Tuluzy lub Cancun.