mleczmasz Bydgoszcz

Biszkopt z 10 jaj: przepis na puszyste i wilgotne ciasto

Biszkopt z 10 jaj: przepis na puszyste i wilgotne ciasto

sty 12, 2022

Biszkopt – królem drożdżówek

W światku cukierniczym biszkopt uważany jest za króla drożdżówek. Wiele osób boi się jego wykonania, gdyż ciasto często wychodzi suche i bez smaku. Jednym ze sposobów na uniknięcie tego problemu jest użycie 10 jaj, co daje gwarancję na puszyste i wilgotne ciasto.

Wartość odżywcza

Przepis na biszkopt z 10 jaj może wywoływać niepokój u osób, które kierują się zdrowym trybem życia i chcą unikać ciężkostrawnych produktów. Jednak warto zwrócić uwagę, że jedno jajko waży około 50 gramów i zawiera około 6 gramów białka, witaminy A, D, E, K, B12 i kwas foliowy. Zjedzenie kawałka biszkoptu z odpowiedzialnością nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie, a z pewnością da nam chwilę radości.

10 jaj w akcji

  1. Składniki:
  • 10 jaj
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorącej wody
  • szczypta soli
  1. Przygotowanie:
  • Oddzielić białka od żółtek i ubić białka ze szczyptą soli na sztywno.
  • Dodać stopniowo cukier i dalej ubijać.
  • Dodać żółtka i zmiksować.
  • Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  • Na koniec wlać gorącą wodę i wymieszać jeszcze raz.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Tipsy i tricki

  • Przy ubijaniu białek i cukru, należy to robić bardzo dokładnie, aż masa będzie puszysta i lśniąca.
  • Kiedy do masy doda się przesianą mąkę i proszek do pieczenia, należy to zrobić delikatnie, żeby nie opadł powietrzny w biszkopcie.
  • Przy wylewaniu ciasta do formy, warto trzymać ją wysoko, żeby masa wpadła na patelnię równomiernie i bez pęcherzyków powietrza.
  • W piekarniku trzeba uważać, aby ciasto nie przypiekło się zbyt mocno. Dobrym sposobem jest pokrycie formy folią aluminiową.
  • Przed podaniem biszkoptu można go polać syropem lub udekorować bitej śmietaną i owocami.

Biszkopt z 10 jaj to klasyczne ciasto, które warto umieć przygotować. Dzięki puszystości i wilgotności idealnie sprawdzi się jako baza do prostych ciast z owocami lub jako dodatek do oryginalnych wypieków. Warto przetestować przepis i dać się skusić troszkę słodkości!