mleczmasz Bydgoszcz

Lody matcha: smakowite przepisy na lody z zielonej herbaty matcha

Lody matcha: smakowite przepisy na lody z zielonej herbaty matcha

mar 26, 2020

Zielona herbata matcha zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, także w kulinariach. Jej intensywny smak i charakterystyczny kolor sprawiają, że doskonale komponuje się z lodami. W tym artykule podzielimy się z Wami trzema przepisami na lody matcha, które z pewnością zadowolą Wasze podniebienia.

  1. Przygotowanie herbaty matcha

Przed przystąpieniem do przygotowania lodów, należy dokładnie przygotować herbatę matcha. Ze względu na jej intensywność i specyficzną konsystencję – ważne jest, aby kupić matcha pierwszej jakości. Jej cena może być nieco wyższa, ale efekty będą warte każdej wydanej złotówki.

  1. Przepisy na lody matcha

a) Lody matcha z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¾ łyżeczki matcha

Przygotowanie:

  1. W rondelku mieszamy mleko kokosowe z cukrem i ekstraktem z wanilii i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.

  2. Następnie, dodajemy do mleka matcha i dokładnie mieszamy.

  3. Mieszankę kokosową przekładamy do foremki do lodów i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, aż będą odpowiednio schłodzone.

b) Lody matcha z dodatkiem mleka skondensowanego

Składniki:

  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka matcha

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy mleko skondensowane z matcha.

  2. Następnie, dodajemy do masy śmietankę, dokładnie mieszając.

  3. Gotową masę przekładamy do foremek do lodów i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

c) Lody matcha z dużą ilością mleka

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka matcha

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzewamy mleko wraz z połową cukru, aż cukier się rozpuści.

  2. W osobnej misce, ubijamy żółtka z resztą cukru na jasną, puszystą masę.

  3. Następnie, stopniowo dodajemy do żółtek gorące mleko, wymieszane z matcha.

  4. Całość wracamy na patelnię i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.

  5. Gotową masę przekładamy do foremek do lodów i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

  6. Dlaczego warto włączyć lody matcha do swojego menu

  • Matcha ma wiele właściwości zdrowotnych, między innymi bogata w antyoksydanty. Włączenie jej do lodów to dobry sposób na dostarczenie do organizmu wielu potrzebnych substancji.
  • Lody matcha to doskonały wybór dla wegan i osób na diecie bezglutenowej.
  • Niezwykle intensywny smak i oryginalny kolor lodów matcha z pewnością zaskoczą Twoich gości i wprowadzą do Twojego menu wakacyjną atmosferę.
  1. Podsumowanie

Lody matcha to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią wyrafinowane smaki i oryginalne połączenia. Trzy powyższe przepisy to tylko wstęp do świetnej zabawy w kuchni i eksperymentowania z różnymi dodatkami oraz smakami. Warto zatem poeksperymentować i dodawać do swoich lodów matcha elementy takie jak: owoce, karmel, cukierki, czy chrupiące wafelki. Smacznego!